المسقعة اليونانية بالباذجان والبطاطس

مسقعة-على-الطريقة-اليونانية-بالباذنجان-وبالبطاطسطبق جميل بنحبة كلنا, ممكن نحط اي خضار بنحبها مع الباذنجان وممكن نفنن فيها زي ماحنا عوزين. طبعا المسقعة طبق يوناني المنشأ لكن كتير من دول العالم اخدوة وبدلوا فيه حاجات كتير تنفع للأذواق بتاعتهم. عندنا في مصر عادة مش بنحط بشامل وبنحط شرائح الباذجان بس وبناكلها بالعيش.

والجميل في المسقعة اليونانية اللى بالطريقة دي انها تشبع وتملي وبصراحة بتسد لوحدها لو فيه عشا او عزومة بحبة سلطة جنبها وخلاص. بينا عل المطبخ J





مدة التحضير: 20 دقيقة   مدة الطهي: ساعة ونصف   العدد: تكفي لخمسة أشخاص

مسقعة-على-الطريقة-بالمصرية-بالباذنجان

مسقعة-على-الطريقة-اليونانية-بالباذنجان-وبالبطاطس



















المكونات:


حبتين باذنجان مكبب, مغسول وغير مقشر ومقطع شرائح سمكها 1سم -
حبة بصل كبيرة مفرومة -
فصين ثوم مفروم -
ربع كيلو لحم ضأن او بقري مفروم -
2 ورقة لورا (غار), عود قرنفل ونصف ملعقة صغيرة قرفة مطحونة -
حبة طماطم مقطعة -
نصف كوب معجون طماطم معلب -
(ملعقة صغيرة زعتر او ريحان مجفف مطحون (اختياري -
ملح وفلفل وكمون -
حبتين بطاطس, مغسول ومقشر ومقطع شرائح سمكها 1سم -
زيت زيتون للقلي وان لم يتوفر زيت طهي عادى - 


:للبشامل
نصف كوب (100 جم) زبدة مملحة -
ثلث كوب (75 جم) دقيق -
كوب ونصف الكوب ( 350 ملل) حليب كامل الدسم -
ملح وفلفل وقرفة -
(رشة جوزة الطيب (اختياري -
بيضة مخفوقة قليلا -
(نصف كوب جبن شيدر او موزاريلا مبشورة (اختياري -


طريقة التحضير:

-        ترش شرائح الباذجان بالملح ثم توضع في مصفاه في الحوض او على طبق عميق مع هز المصفاه عدة مرات لطرد الماء الزائد.
-        تسخن مقلاة اوحلة صغيرة وتضاف ملعقتين من زيت الزيتون. يشوح البصل والثوم حتي ان يصبح اللون ذهبيا. يضاف اللحم ويقلب حتي يختفي اللون الأحمر.
-        تضاف ورقة اللورا وعود القرنفل والقرفة المطحونة. تضاف مكعبات الطماطم مع المعجون ثم يبهر الخليط حسب الرغبة بالملح والفلفل والكمون. تضاف الأعشاب المجففة ان استخدمت.
-        يصب نصف كوب من الماء الساخن على الصلصة ثم تغطي وتقلل درجة الحرارة وتترك حتي النضج لمدة 25 دقيقة مع التقليب بضع المرات اثناء الطهي لمنع الالتصاق. ولا ننس ازالة ورقة اللورا والقرنفل من الصوص قبل استعماله في ترتيب صينية المسقعة استعدادا لخبزها.
-        يجب ان تتمتع الصلصة بقوام غليط وغير سائل لكن ايضا غير جاف.
-        تسخن مقلاة اخري ثم يضاف نصف كوب من زيت الزيتون ونحترس من إطالة مدة غليانه وإلا احترق.
-        في هذه الأثناء تخرج شرائح الباذجان من المصفاه وتنشف كل منهم بمنديل حتي تجف تماما. تدهن صينية ببعض الزيت وتخبز شرائح الباذنجان لمدة ربع الساعة في الفرن على 170 درجة.
-        تكمن أهمية تلك الخطوة في التأكد من تخلص بالباذنجان من الباق من رطوبته او الماء المحبوس داخله بالإضافة إلى تسويته قليلا قبل القلي.
-        تقلي شرائح البطاطس على الجانبين حتي يصبح كل منهما ذهبيا. أحيانا انا بغليهم لمدة 5 دقائق خصوصا لو هما متقطعين تخين قبل ما أقليهم عشان اتأكد انهم هيستووا كويس.
-        ترفع البطاطس من المقلاة وترتب على منديل للتخلص من الزيت الزائد.
-        تخرج شرائح الباذجان ويقلي كل منهم على الناحيتين حتي الحصول على اللون الذهبي. ترفع وتنشف بالمنديل.
-        نبدأ بتحضير بالبشاميل بتسييح الزبد حتي تغلي ثم يصب الدقيق ويضرب الخليط بالويسك ثم يصب الحليب تدريجيا مع الاستمرار بالخقق للتخلص من أى كتل للدقيق. يرش الملح والفلفل والقرفة و جوزة الطيب ان استعملت, ثم يرفع البشامل من النارعندما يغلظ قوامه.
-        تصب البيضة المضروبة في البشامل ويخفق قليلا تختفي البيضة.
-        نبدا بتحضير شرائح المسقعة بدهن صينية تيفال مستديرة او مستطيلة وانا شخصيا بستخدم تيقال مدوره قطرها 25سم. تدهن الصينية بالقليل من الزيت ثم تضاف 3 ملاعق بشامل و3 ملاعق من صلصة اللحم وتقلب سويا وتفرد جيدا ثم توضع الطبقة الاولي من البطاطس.
-        توضع بعد ذلك طبقة من اللحم ثم الباذنجان وتكرر العملية بالتبادل مع البطاطس واللحم والباذنجان بشرط الانتهاء باللحم.
-        يضاف الجبن إن استخدم ثم يصب البشامل ويفرد بالسكينة ليغطي الجوانب.
-        تخبز في فرن مسخن من قبل على 170 درجة لمدة نصف الساعة او عندما يكتسب البشامل اللون الذهبي ويستطيع السكين المرور بكل الطبفات بدون صعوبة مما يعني تمام نضوج الخضروات. مننساش نلبس جوانتي الفرن J
-        تخرج من الفرن وتترك نصف ساعة على الأقل قبل التقديم عشان هتكون لسة بتغلي ومش هتتقطع كويس.
-        تقطع شرائح وتقدم ومن الممكن رشها بالبقدونس الفريش المفروم على السطح وبألف هنا.

 


0 comments:

Post a Comment